Strefa dorośli



Wakacje i podróże

Zasady higieny i przygotowania żywności

Podróże zagraniczne do krajów o innym klimacie niosą ze sobą ryzyko infekcji układu pokarmowego. Aby ich uniknąć, nie wolno zapomnieć o zasadach higieny oraz należy zwracać uwagę na to, co jemy i pijemy. Najlepiej ograniczyć się do wody i napojów butelkowych, a gdy to niemożliwe, sprawdzić zdatność wody z kranu do spożycia, również po kilkuminutowym gotowaniu. Należy też upewnić się w kwestii możliwości używania wody z kranu do toalety jamy ustnej (szczególnie ważne na wyspach). Świeże owoce i warzywa należy nie tylko myć, ale też parzyć i obierać ze skórki. Jeść potrawy gotowane, a unikać potraw z surowych warzyw i owoców czy surowego mięsa, których nie przygotowaliśmy sami. Nie wolno pić wody z kranu.

Autor: Monika Bystrzyńska
Źródło: „Moje dziecko ma wadę serca”
pod red.: prof. E. Malca, dr hab. K. Januszewskiej, M. Pawłowskiej