Strefa rodzica



Odżywianie i diety w wadach serca

Dieta z MCT i wysokobiałkowa

Produkty żywnościowe zalecane i przeciwskazane w trakcie diety ubogotłuszczowej i diety z suplementacją MCT

Uwaga! Przed zakupem radzimy dokładnie zapoznać się ze składem kupowanej żywności! Podobne z nazwy produkty mogą zawierać różne ilości tłuszczów długołańcuchowych LCT.

ZALECANEPRZECIWWSKAZANE
  • Owoce – świeże, mrożone, suszone, w puszkach, soki owocowe, kompoty, konfitury, dżemy, powidła, galaretki owocowe
  • Warzywa – świeże, mrożone, w puszkach, soki warzywne
  • Chude mięsa – pierś indyka, kurczaka, szynka wołowa gotowana, cielęcina
  • Chude ryby – dorsz, mintaj, halibut, flądra, sola i owoce morza
  • Buliony i zupy warzywne na chudym mięsie (bez dodatku tłuszczu)
  • Białko jajek
  • Bezy, muffiny/gofry bez tłuszczu na białkach
  • Sorbety, lody wodne, słodycze typu żelki, landrynki, guma do żucia
  • Sosy do sałatek na bazie oleju MCT, musztarda, sos sojowy
  • Zioła aromatyczne, przyprawy ziołowe, sól, pieprz, ocet winegret, bulion odtłuszczony, ketchup
  • Woda, lemoniada, herbata, kawa
  • Cukier, miód
  • Mleko powyżej 0,5%, śmietana, masło, sery, jogurty o zawartości tłuszczu powyżej 1%
  • Żółtko jajka
  • Tłuste mięsa i ryby, wędliny, parówki
  • Orzechy, migdały, ziarna słonecznika, dyni, sezamu, lnu, maku
  • Masło orzechowe
  • Kokos, awokado, warzywa w zalewie z oleju
  • Oliwki, oliwa, oleje, margaryny, smalec
  • Krakersy, chipsy, chrupki orzechowe, ciasta zawierające tłuszcz, popcorn z mikrofali
  • Czekolada, lody na bazie jajek i śmietany
  • Gotowe sosy do sałaty, majonez, sosy do kanapek, gotowe sosy do mięs

Autor: Małgorzata Pawłowska
Konsultacja medyczna: dr hab. med. Katarzyna Januszewska